Pokojné a radostné Vianočné sviatky a úspešný Nový rok 2013
prajeme všetkým našim priateľom a priaznivcom. Prajeme krásne Vianoce, radostnú oslavu lásky a porozumenia v rodine, na pracovisku a vo svojom okolí.
Každý ker vo vinohrade má nezastupiteľnú hodnotu, preto urobme všetko pre trvalé zachovanie a udržanie zdravia každého kra, schopného produkovať kvalitné hrozno.
Trvale suchý a teplý ráz počasia ovplyvňuje termíny aj kvalitu dozrievania
hrozna. Pokúsme sa získať zo suchom postihnutých vinohradov maximálnu možnú
kvalitu vína.
Cieľom ochrany koncom augusta a začiatkom septembra je do dlhého obdobia zrenia viniča zaistiť zdravé listy a
zdravé strapce. Chráňme aj zálistkové listy.
Vo fenofáze zamäkania nezabudnime odobrať listy na optimalizáciu výživy.
Dnes, keď už viem o viacerých vinohradníkoch, ktorí pracujú na optimalizácii
výživy pomocou listových analýz, dovoľte, aby som ponúkol metódu rýchleho
zistenia stavu výživy (sN, K) vo Vašom vinohrade kedykoľvek v priebehu
vegetácie, a tým si nasmerovali výživu v správnom smere.
Venujme viac pozornosti výžive, ona je aktívnou zložkou vinohradníctva,
ktorou môžeme najefektívnejšie dosiahnuť ciele v kvalite i množstve úrody.
Mottom mojich úvah o výžive je HARMÓNIA.
Na niektorých lokalitách prekvapili jarné mrazy. Poškodené kry treba
dôkladne ošetriť, aby sa zachránila aspoň časť úrody, ale najmä kry pre budúce roky.
Babie leto nám robí radosť, podmienky prebiehajú podľa ľudovej múdrosti:
"Slnkom sladené, nocou korenené". Tohoročná jeseň je naklonená vinohradníkom a
vinárom a nezasväteným poskytuje priam idylu. No nezabúdajme, že zber, určenie
termínu tej-ktorej odrody, či parcele si vyžaduje veľkú rozvahu a múdrosť a
spolurozhodovanie vinohradníka a vinára. Ročník vyzerá veľmi dobre, no správne
rozhodnutia určujú konečnú kvalitu, ozajstnú radosť z dosiahnutých vín.
Dňa 4. augusta 2011 sa uskutočnil Letný seminár, ktorý ponúkol aktuálne
prednášky o zdravotnom stave mladých výsadieb: choroby, diagnóza, možnosti
testovania sadencov na choroby, o súčasnej legislatíve a priniesol i námety, čo
robiť pri hromadnej degenerácii a hynutí krov v mladých výsadbách.
Každý rok má svoje špecifiká aj pri ochrane viniča. Stratégia ochrany voči
obligátnym patogénom a škodcom sa líši v závislosti od rozvoja infekcií.
Jednotlivé ročníky sa líšia tiež aj vo výskyte málo početných poškodení
fyziologickými poruchami, či inými škodlivými činiteľmi.
Začiatok tohoročnej vegetácie sa prejavuje suchým rázom počasia so
striedavými teplotami. Treba rátať so zvýšeným nebezpečím, vinič ohrozuje
múčnatka. Dbajme aj o harmonickú výživu.
V marci sa zobúdza vinohrad do novej sezóny.
V programe GALATI vitis začíname so zadávaním údajov ešte v týždni, keď trvá
fenofáza zimného kľudu, aby mohol program určiť charakter roka - či máme očakávať peronospórový alebo múčnatkový rok.
Prednášky z odborného seminára
február 2011 - Belá, Pezinok
Prajeme všetkým našim priateľom, kolegom a priaznivcom krásne Vianoce -
radostnú oslavu lásky a porozumenia v rodine, na pracovisku a vo svojom okolí,
želáme pokoj ľuďom dobrej vôle.
Víno je kultúrny nápoj v spoločnosti, kultický nápoj kultúrnych
spoločenstiev, a práve preto víno sa nesmie stať obeťou spotrebnej spoločnosti.
Víno nikdy nesmie byť degradované na spotrebný tovar, a tobôž sa nesmie zvrhnúť
na priemyselný tovar. V nasledovnom citujem myšlienkyjedného z najvýznamnejších
znalcov vín Roberta M. Parkera, jr., ktoré ma zaujali.
5. augusta sme sa stretli v Dvoroch nad Žitavou, aby sme si pohovorili
o aktuálnych témach - Ako ďalej vo vinohradníctve a vinárstve?
Mottom seminára bolo: súčasný prudký vzostup používania umelých aditív,
ktoré vo vinárskom odvetví posunujú víno od prírodného k priemyselnému
produktu.
Podmienky pre ohrozenie vinohradov chorobami sú
v tomto roku veľmi vhodné. Už niekoľko týždňov pred kvitnutím vo väčšine
oblastí boli silné infekcie peronospóry, ktorá postihla najmä kvetenstvá. Listy
boli napadnuté iba mierne. Po kvitnutí niekoľko týždňové teplotne optimálne a
takmer bezzrážkové počasie, ale s vysokou vzdušnou vlhkosťou, vytvorili vhodné
podmienky aj pre infekciu a nebezpečné ohrozenie strapcov múčnatkou.
Nezabúdajme na dôležitosť presnej diagnózy príčin choroby či poruchy. Iba
tak môže byť ochrana skutočne účinná. Často robíme mylné rozhodnutia ochrany,
pretože nevenujeme dostatočnú pozornosť presnej diagnóze príčin príznakov.
Rôzne systémy vo vinohradníctve a vinárstve sú veľmi aktuálne. Okrem toho sa už veľa hovorí a
píše o terroir. V týchto otázkach by sme chceli s najkompetentnejšími
odborníkmi pohovoriť, posedieť, podiskutovať, prechutnať
vzorku vína a porovnať prírodné víno s vlastnosťami terroir, a víno z hrozna
pestovaného v súčasnosti podľa modernej technológie.
Podstatne radikálnejší návrat k prírodzenému vinohradníctvu a vinárstvu je
systém, ktorý vypracoval a začína realizovať na Morave Doc. Ing. Miloš
Michlovský, DrSc. U nás, v Slovenskej republike, tiež máme krásne príklady
"návratu" a prvé kroky som videl napr. vo vinohradoch Sütő Zsolt a Melečky
Tibor, s.r.o. Strekov 1075.
Brutálne spôsoby tzv. konvenčného hospodárenia na pôde si vynútili, aby
rozumne uvažujúci človek hľadal protiváhu. Ide o ochranu životného prostredia i
samotného človeka. K tomuto snaženiu možno pričítať vznik rôznych biologicko -
ekologických systémov s cieľom zastaviť alebo spomaliť devastáciu prírody,
predovšetkým pôdy, obmedziť pôsobenie až zastaviť možné trvalé poškodenia
agrobiocenóz, zapríčinené nezodpovednou pôdohospodárskou a priemyselnou
činnosťou.
Prší a prší... Kto z Vás používate program GALATI vitis na prognózu a
signalizáciu, máte informácie o silnom ohrození vinohradov peronospórou viniča.
Už sú hlásené aj prvé výskyty olejových škvŕn na listoch, zatiaľ ojedinele.
Integrovaná produkcia (IP) vychádza zo zásady aktivít za trvalo udržateľný
rozvoj, ktorý zachováva základné životné potreby súčasným aj budúcim
generáciam, pritom neznižuje rozmanitosť prírody a zachováva prírodzené funkcie
agro-ekosystémov. Požaduje dôsledný systémový prístup k celej technológii
pestovania viniča a spracovania hrozna pri optimalizácii ekonomických a
ekologických aspektov produkcie.
Od konca XIX. storočia zhruba do 50-tych, až polovice 60-tych rokov XX.
storočia sa zrýchľuje zavádzanie technických objavov do výrobnej sféry, zmeny v
poľnohospodárstve pribúdajú. Spočiatku sú pôdy ešte zdravé, prebieha relatívne
prírodzené pestovanie a spracovanie hrozna, postupne však vedie k narušeniu ekologickej rovnováhy.
Vo vinohradníckych oblastiach celé stáročia vinič pestovali z potu tváre.
Víno skvasovali prírodzenými kvasinkami, ktoré s hroznom doniesli do pivnice. V
pivnici prebiehali prírodné kvasné procesy s minimálnym zásahom človeka.
Rok 2009 sa nám končí. Pre mnohých vinohradníkov bol to radostný rok, veď
úroda bola veľmi pekná, ochranársky zvládnutelná, bez väčších prírodných
katastrof, dá sa očakávať aj vynikajúca kvalita vína. Na druhej strane nám
vrásky prehlbuje globalizácia, bezohľadné špekulácie, cenové dampingy, ktoré
pôsobia až likvidačne na mnohých vinohradníkov, ktorí sú existenčne závislí na
predaji úrody hrozna.
Nezabudnime odobrať listy pri plnom kvitnutí (odlišne podľa odrôd).
Listová diagnostika pre určenie potreby hnojenia je už dnes podmienkou aj v
pravidlách Integrovanej produkcie.
Dôležité sú aktivity už od začiatku vegetačného obdobia - najmä sledovanie
meteo-údajov, fenofáz a zahájenie prognózy a signalizácie v programe GALATI
Vitis
V rodinnom kruhu používame víno ako zdroj radosti, spoznávame obrovskú
rôznorodosť tohto nápoja, ktorý je popri chlebe symbolom Tela a Krvi
Života a Cesty.
Výskyt čiernej plesne alternárie tenkej - Alternaria alternata (synonym:
Alternaria tenuis Nees), ako jeden z možných húb na dozrievajúcom hrozne. Pri vlhkom ráze
počasia sa objavuje husté mycélium na strapine, môže prechádzať i na
bobule. Vyskytuje sa často po poškodeniach úpalom.
Letná infekcia peronospóry (Plasmopara viticola) spôsobila tohoročné
škody. Vo vinohradoch sa nachádza aj čierna hniloba - giňardia viničová
(Guignardia bidwellii), ale vyskytuje sa len ojedinele, bez významných škôd.
Dôležité je rozlíšenie príznakov týchto patogénov a presná diagnóza.
Stretávame sa s dvomi právnymi predpismi ohľadne Integrovanej produkcie vo
vinohradníctve: Smernice pre Integrovanú produkciu hrozna (združenie IPROVIN) a Program rozvoja vidieka SR 2007 - 2013 (Ministerstvo pôdohospodárstva SR)
Značnú časť zberu hrozna už máme za sebou. Najvyššia kvalita hrozna však
ešte dozrieva, nadobúda na kvalite. Pozrime sa na skutočný stav a možnosti
predĺženia termínu zberu.
Globálne oteplenie a postupné oslabenie ochrannej ozónovej vrstvy
spôsobujú čoraz silnejší prejav a žiaľ aj škody na viniči. Tento rok
očakávame výrazné prejavy.
Pre zaistenie optimálnej výživy je dôležitou diagnostikou listová analýza.
Druhý odber listov k listovej diagnostike je vo fenofáze zamäkania bobúľ, čo
sa očakáva pri skorých odrodách už veľmi skoro, a následne aj pri odrodách
neskoršie zrejúcich. Nezabudnime, že dodržanie fenofázy je veľmi dôležité k
presnej diagnóze.
Meteorologická situácia v jednotlivých oblastiach je veľmi odlišná a často
zásadne ovplyvňuje aj zdravotný stav vinohradov. Dôležité je veľmi
starostlivo pozorovať vinohrady a prejav jednotlivých chorôb.
Rok 2007 nepatrí medzi obvyklé poľnohospodárske roky. Už zima 2006 - 2007
bola neobvyklá tým, že zima prakticky nebola (na podobné sa nepamätáme). Tým
všetko prichádza skôr až o 2 - 4 týždne.
Prípravky, ktoré obsahujú účinnú látku tolylfluanid - Euparen
Multi, Hattrick, Hattrick WG - majú pozastavené rozhodnutie o
registrácii a preto je zakázané ich používanie.
V posledných rokoch v našich vinohradoch možno čoraz viac vidieť kry s
typickými príznakmi choroby, zvanej stolbur. Pôvodca choroby je fytoplazma.
Spoznajme príznaky ochorenia a urobme vhodné opatrenia na zamedzenie šírenia
choroby.
Často sa vyskytuje pri dozrievaní hrozna vädnutie bobúľ na strapcoch.
Poznanie tejto poruchy umožňuje v budúcnosti obmedzenie škôd, preto sa
pozrime na doterajšie poznatky o tejto poruche.
Hniloby hrozna spôsobujú problémy najmä vtedy, keď ponechávame hrozno na
neskoré zbery. Na ochraneu proti hnilobám myslíme celý rok vhodnou
agrotechnikou, zelenými prácami i chemickou či biologickou ochranou.
Slnečné žiarenie môže spôsobiť výrazné príznaky i škody na listoch i na
bobuliach viniča. Dôležité je vedieť určiť - presne diagnostikovať príčinu týchto príznakov
- škôd!
Zelené práce - základné a nezastupiteľné agrotechnické opatrenia nielen
pre zaistenie kvalitnej úrody, zachovanie dlhodobého kondičného stavu
vinohradu, ale aj umožnenia kvalitnej ochrany.
Už začalo kvitnutie niektorých odrôd, ďalšie začnú kvitnúť v najbližších dňoch.
Treba zladiť postreky s fenofázou tak, aby sme nestriekatli priamo do kvetov.
Extrémne počasie - prudké zmeny, môže vyvolať miestne krupobitie -
ľadovec, čo spravidla spôsobí veľké škody vo vinohradoch. Ihneď po krupobití nezabudnime vyhodnotiť rozsah
a charakter škôd a urobiť potrebné zásahy.
V máji sústreďujeme pozornosť na ochranu viniča. Včasnosť zásahov môže
podstatne ovplyvniť celoročnú ochranu a jej účinok - zdravý vinohrad a
kvalitnú úrodu.
Očká môžu byť poškodené rôznymi škodcami, ako sú piadivky, húsenice mory,
niekedy môže škodiť aj nosánik viničový. Pri silnom poškodení sa vyžaduje aj
ochranársky zásah.
Alarmujúci je zdravotný stav mladých výsadieb. Výsadbovým materiálom často
vysádzame sadenice virózne, bakteriózne, napadnuté Petriho chorobou!
Objednávajme sadenice len u dodavateľov, v ktorých máme dôveru.
Na predpoveď infekčného tlaku uvedených chorôb počas vegetácie slúži
prognóza. Na termín účinného postreku proti uvedeným
chorobám nás upozorní signalizácia.
Narežme prút a objaví sa slza. Začiatok viditelného slzenia súvisí so zvyšovaním teploty pôdy,
fyziologickým stavom kra viniča a aj s požiadavkami odrody na podmienky
prostredia.
Určenie správneho termínu aplikácie hnojív je veľmi dôležité najmä pre
dosiahnutie ich očakávanej účinnosti. Termín aplikácie jednotlivých hnojív
volíme najmä podľa toho, aký je pohyb danej živiny v pôde.
Skutočný príjem živín viničom je v priamej úmere s koncentráciou danej
živiny v rastlinných častiach. Pre nás najvhodnejšou metódou sa ukázala
analýza listových čepelí.
Každý vinohrad, každá parcela je z hľadiska výživy osobitná. Stav výživy
záleží zásadne od predvýsadbovej prípravy pôdy. Potom je ovplyvnená druhom,
typom pôdy, polohou, meteorologických činiteľov, odrody, podpníka, rezu a
vedenia, zaťaženia, agrotechniky, zatrávnenia, zelených prác...
Rez rozhoduje o úrode, vývoj úrody trvá jeden a pol roka.
V druhej časti sa venujeme nasledovným témam: Násada strapcov - priebeh a zisťovanie diferenciácie zárodkov kvetenstva v zimných očkách;
Metodika pre kontrolu zárodkov strapcov v očkách, zdravotného stavu očiek.
Rez je určujúci agrotechnický zásah, venujme mu náležitú prípravu a
pozornosť: Optimálne zaťaženie krov, odrôd - biologické činitele a vzťahy pri
rozhodovaní.
Uhynuté kry, resp. kry napadnuté patogénmi spôsobujúcimi ESCA syndróm, či
trpiace eutypiózou, ktoré sme cez vegetáciu označili, ošetríme opravnou
amputáciou napadnutých, či nekróznych častí.
Poznaním procesu tvorby cibéb a rozlíšenie od zhubnej formy botrytídy
môžeme získať obrovský poklad - surovinu pre výrobu vín najvyšších kvalít -
cibébových výberov.
Pozor na vyskyt viróz a bakterióz, ktoré sa dovezú sadbovým materiálom a
ako systémové ochorenia sú nevyliečiteľné - znižujú množstvo i kvalitu úrody
a sú potenciálnym zdrojom pre infekciu ďalších krov.
V dôsledku nedostatku v názvosloví vytvoreného v našej novodobej
šľachtitelskej histórii, dodnes sa často pletú tieto odrody. Pre praktika v
súčasnej dobe už bude zaujímavé rozpoznať uvedené dve odrody aj z dôvodov
možných cenových rozdielov na trhu.
V priebehu dozrievania jednotlivých odrôd pravidelne sledujme dynamiku
tvorby cukru, resp. aj odbúravanie kyselín, aby sme mohli cieľavedome
naplánovať zber s možnými najlepšími vlastnosťami hrozna pre cielený produkt
- kvalitné víno.
Slnečný úpal - vyvoláva tepelné žiarenie, prehriatie bobúľ. Slnečnú spálu
- vyvoláva UV-B žiarenie, ktoré v posledných rokoch sťažuje život nielen nás,
ľudí, ale spôsobuje škody aj v rastlinnom svete, teda i na viniči.
Aj na mladých výsadbách vidíme čoraz častejšie zvinovanie listov, neskôr
ich sfarbenie do žlta, či do karmínova. Môžu byť spôsobené zvinutkou.
Dôležitá je ich správna diagnóza.
Zelené práce - základné a nezastupiteľné agrotechnické opatrenia nielen
pre zaistenie kvalitnej úrody, zachovanie dlhodobého kondičného stavu
vinohradu, ale aj umožnenia kvalitnej ochrany.
Plánovanie ochrany viniča od ukončenia kvitnutia po zber. Nezvykajme si na
niektoré prípravky - automatizmy, treba ich (skupiny účinných látok)
striedať!
Extrémne počasie - prudké zmeny, môže vyvolať miestne krupobitie -
ľadovec, čo spravidla spôsobí veľké škody vo vinohradoch. Dôležité je upraviť
poškodený vinohrad, aby sa škody minimalizovali...
Najčastejšie časti, či celé stromy hynú po glejotoku - spôsobená hubou
Cytospora cincta, ale čoraz častejšie sa stretávame s hynutím častí, či
celých stromov, spôsobených drevokaznou hubou Stereum purpureum.
Prehliadajme mladé výsadby 1-3 ročné, resp. podsadby. Pokiaľ zistíme silne oslabené, alebo vyhynuté jedince vo väčšom množstve, snažme sa zistiť pôvodcu hynutia.
Ochranárske zásahy robíme spravidla miešaním prípravkov proti cieleným chorobám, škodcom, harmonizovaním výživy atp. Pri miešaní treba dodržat určité zásady...
Z hľadiska ochrany proti chorobám má značný význam citlivosť výsadby viniča, ktorej zohľadnením môžeme ochranu urobiť účinnejšou a zároveň úspornejšou..